Novosti

Povratak

Uspješno održan “The 17th International Symposium on Cholinergic Mechanisms” (ISCM2022)

Uspješno održan “The 17th International Symposium on Cholinergic Mechanisms” (ISCM2022)

Objavljeno 06.06.2022.

The 17th International Symposium on Cholinergic Mechanisms (ISCM2022) uspješno je održan u Dubrovniku od 8. do 12. svibnja 2022. u organizaciji International Advisory Board on Cholinergic Mechanisms (IAB), Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) i Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju (HDBMB).

Organizacijski odbor vodila je Zrinka Kovarik, Zagreb, dok su mu članovi bili Hermona Soreq (predsjednica IAB) i Lili Anglister iz Jeruzalema, Izrael, Ezio Giacobini iz Ženeve, Švicarska, Andreas Meisel iz Berlina, Njemačka, Cesare Montecucco iz Padove, Italija, Kinji Ohno iz Nagoye, Japan, Konstantinos Poulas iz Patrasa, Grčka, Marco Prado iz Londona, Ontario, Kanada, Zoran Radić i Palmer Taylor iz La Jolla-e, Kalifornija, Sjedinjene Američke Države, Jonathan Sussman iz Manchestera, Velika Britanija, Kevin Tracey iz Manhasseta, New York, SAD, Karl Tsim iz Hong Konga, Kina te iz Zagreba Vesna Gabelica Marković, Svjetlana Kalanj Bognar, Nikolina Maček Hrvat, i Ines Primožič.

Program je bio sastavljen od 5 plenarnih predavanja, 45 pozvanih predavanja, 7 kraćih usmenih izlaganja, 12 kratkih posterskih izlaganja te dvije posterske sesije za prikaz 24 posterske prezentacije. Što se tiče statističkih parametara i distribucije, zastupljenost žena je bila 40%, a predavači su bili iz SAD (15), Kanade (5), Francuske (5), Italije (5), Izraela (3), Njemačke (3), Švedske (2), Australije (2), po jedan predavač bio je iz Slovenije, Slovačke, Češke, Grčke, Nizozemske, Švicarske, Velike Britanije i Japana te 5 iz Hrvatske. Kongres se mogao pratiti i on-line putem Zoom platforme, a ujedno smo osim slušača imali i 9 predavanja “na daljinu”. Ukupno je bilo 118 registriranih sudionika iz 21 zemlje, od čega je 22 bilo iz Hrvatske.

Znanstveni interdisciplinarni program otvorio je prof. Palmer Taylor, kao počasni član HDBMB, sa HDBMB Plenary Lecture: Molecular Recognition In The Cholinergic Nervous System.

Program je obuhvatio teme poput Kolinergičke veze između živčanog i imunološkog sustava, Živčano-mišična sinapsa, Nikotinski kolinergički put i COVID19, Kolinergička modulacija i muskarinski receptori, Nikotinski receptori – struktura i funkcija, Novi dosezi terapija za Alzheimerovu bolest, Struktura i uloga proteina u kolinergičkom sustavu, Izloženost organofosfornim pesticidima i živčanim agensima, Pamćenje, svijest i stres, Farmakologija, modulatori, toksini, dizajn lijekova i terapija.

Izdvajamo sesiju Young Investigators in Cholinergic Mechanisms u kojem su znanstvenici na početku svoje karijere predstavili svoj rad kroz predavanja. U program smo uvrstili osim uobičajenih posterskih sekcija dvije sesije Poster highlights u kojima su doktorandi i postdoktorandi imali petminutne usmene najave svojih postera.

Dodijeljene su i dvije nagrade za najbolju postersku prezentaciju koje su dobile Dominika Dingova, Faculty of Pharmacy, Comenius University Bratislava, Slovačka i Petra Šoštarić, Medicinski fakultet, Zagreb.

Web-stranica za više informacija: iscm2022.com, gdje je dostupna i galerija fotografija te knjiga sažetaka.

Sljedeći simpozij najavljen je za 2025., a održat će se u Montrealu, Kanada.

Grupna fotografija sudionika ISCM2022, izvor https://iscm2022.com/