Novosti

Povratak

Uspješno održan međunarodni kongres HDBMB22 “From Science to Knowledge”

Uspješno održan međunarodni kongres HDBMB22 “From Science to Knowledge”

Objavljeno 07.10.2022.

Od 28. rujna do 1. listopada uspješno je održan međunarodni kongres HDBMB22 “From Science to knowledge” u Brelima. Ovaj tradicionalni kongres Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju održan je pod pokroviteljstvom četiri hrvatska Sveučilišta (Zagreb, Osijek, Rijeka, Split) i uz potporu brojnih institucija, sponzora i izlagača. Na kongresu je sudjelovalo dvjestotinjak znanstvenika, a dodijeljeno je i 20 stipendija za sudjelovanje mladim znanstvenicima od strane tvrtke Selvita i HDBMB-a.

Bogat znanstveni program koji je donio pregled najnovijih spoznaja u području molekularnih znanosti o životu, bio je predvođen eminentnim plenarnim predavačima: Kristijan Ramadan (IUBMB Plenary Award Lecture; Oxford, UK), Roger Williams (Oxford, UK), William F. Martin (Düsseldorf, Njemačka), Irene Diaz Moreno (FEBS National Lecture; Sevilla, Španjolska) i Luciane Vieira de Mello (Liverpool, UK). Uz njih, održano je 13 predavanja, 16 kratkih prezentacija te su istraživanja predstavljena i kroz 104 posterske prezentacije. Za najbolji poster pod naslovom “Toll-like receptor 2 deficiency is associated with specific alterations of synaptic proteome” nagrađen je Mario Stojanović s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga. Nagradu u iznosu od 200 eura dao je FEBS Open Bio. Nadalje, kao poseban dio programa održana je i sekcija o edukaciji predstavljajući nove perspektive u obrazovanju mladih od najranije dobi do fakulteta.

Ovo okupljanje bila je i svečana prilika za dodjelu nekoliko nagrada i priznanja od kojih ističemo Nagradu HDBMB za doprinos razvoju molekularnih znanosti o životu koja je dodijeljena prof. dr. sc. Jerki Dumić, dugogodišnjoj predsjednici Društva, za ukupnu znanstvenu, stručnu i nastavnu aktivnost, djelovanje u radu HDBMB te za promociju HDBMB u Hrvatskoj i inozemstvu.

Također, sudionici su imali priliku i družiti se tijekom zajedničkog izleta u dolinu Neretve, ali i okušati se u “Pub kvizu” organiziranom od strane Foruma mladih znanstvenika HDBMB-a.

Osvrt o kongresu možete poslušati i u sklopu radijske emisije “Drag mi je Platon” Hrvatskog radija, na poveznici https://radio.hrt.hr/slusaonica/drag-mi-je-platon?epizoda=202209301230

Također, osvrt o kongresu objavljen je i na poveznici Universitas portalaOd znanosti do znanja – Universitas Portal (universitas-portal.hr)“.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su sudjelovali na bilo koji način i time doprinijeli da ovaj kongres bude uspješan i da se tradicija nastavi. Stoga veliko hvala pokroviteljima, sponzorima i svim sudionicima.

Galerija fotografija

*collage made by https://express.adobe.com/