Novosti

Povratak

Poziv na predavanje “Kako pisati znanstvene radove koje će urednici prihvatati a čitatelji citirati” prof. Nenada M. Kostića

Poziv na predavanje “Kako pisati znanstvene radove koje će urednici prihvatati a čitatelji citirati” prof. Nenada M. Kostića

Objavljeno 28.11.2022.

Hrvatsko kemijsko društvo i Kemijski odsjek PMF-a vas pozivaju na interesantno predavanje naslova “Kako pisati znanstvene radove koje će urednici prihvatati a čitatelji citirati” koje će održati prof. Nenad M. Kostić, umirovljeni profesor s Texas A&M University, SAD.

Predavanje će biti u srijedu 30. studenog u predavaonici P1 (prizemlje zgrade Kemijskog odsjeka, Horvatovac 102a, Zagreb) s početkom u 11:15 sati.

Kao istraživači i autori, objavljujemo studije koje su originalne, značajne, točne. Kao recenzenti i urednici, odbijamo one koje ispunjavaju samo dva od triju uvjeta. U sklopu predavanja bit će izložena metodologija za ubrzavanje pisanja i povećanje kvalitete napisanih znanstvenih radova potpunim razdvajanjem znanstvenog i jezičnog aspekta pisanja. Prvo valja sastaviti i potpuno razviti cijeli sadržaj: metode, postupci, rezultati, diskusija, bibliografiju, a potom dopunjavati isprva ugrubo, onda sve potpunije i pa detaljne nacrte, kao da se tekst širi u koncentričnim krugovima. U toj, prvoj, fazi pisanja valja misliti samo na sadržaj, ne na formu. Po svršetku znanstvenog aspekta rukopisa, treba prestati misliti o sadržaju i skoncentrirati se isključivo na jezik. Skinite sadržinu s uma i bavite se samo jezikom. Nije uputno misliti u rečenicama nego u odlomcima. Revidirati treba u navratima, s pauzama. U predavanju će biti predložena stilska načela. Razgovarat će se koautorstvu. Jednako je pogrešno izostaviti zaslužnog koautora kao i uvrstiti nezaslužnog. Predložit će se kriteriji za pravo koautorstvo i za spominjanje u zahvalama. Predložit će se vam stav prema recenzentima i urednicima kao suradnicima i saveznicima, nikako protivnicima. Razgovarat će se o žalbama na uredničke odluke. Predavanje će se moći prekidati kratkim, konkretnim pitanjima, a nakon izlaganja uslijedit će diskusija s razmjenom iskustava.