Novosti

Povratak

Potpora razvoju karijere mladim znanstvenicima: MSCA – EURAXESS – JRC aktivnosti

Potpora razvoju karijere mladim znanstvenicima: MSCA – EURAXESS – JRC aktivnosti

Objavljeno 23.10.2023.

U sklopu djelovanja Marie Skłodowska-Curie (MSCA), inicijative EURAXESS i Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) dostupno je nekoliko aktivnosti kao potpora razvoju karijere mladim znanstvenicima. Više informacija kao i poveznice na dokumente možete pronaći na Vijesnik MSCA-EURAXESS-JRC

1. Potpora pisanju projektnog prijedloga za MSCA doktorske mreže

  Doktorske mreže su konzorcijski projekti sastavljeni od sveučilišta, istraživačkih i znanstvenih centara, pripadnika neakademskog sektora s ciljem osposobljavanja nove generacije doktorskih studenata.
  Ovogodišnji natječaj otvoren je do 28. studenog 2023. te je izdvojeno 434,8 milijuna eura. Dodatna potpora i materijali koji su od pomoći prilikom sastavljanja projektne prijave:

  • MSCA DN Webinar ‘’Kako uspješno napisati MSCA DN projektni prijedlog’’ . Dostupne su snimke i prezentacije.
  • MSCA-NET DN Handbook 2023 – sadrži korisne savjete za pisanje projektne prijave na MSCA doktorske mreže, savjete kako raspisati pojedini evaluacijski kriterij, prednosti i nedostatke koje su
   identificirali evaluatori te najčešće pogreške u postupku prijave.
  • Individualna savjetovanja (onsite i/ili online) s MSCA nacionalnim osobama za kontakt namijenjena hrvatskim organizacijama koje sudjeluju u konzorcijskim projektima MSCA doktorskih mreža.
   Savjetovanja će se organizirati do 10. studenog 2023. Obratite se organizatorima za rezervaciju termina.
  • Čitanje završnih verzija projektnih prijedloga MSCA nacionalnih osoba za kontakt. Komentari koje mogu dati MSCA nacionalne osobe za kontakt odnose se na strukturu projektnog prijedloga kao i na sadržaj vezan uz neznanstvene evaluacijske kriterije. Projektne prijedloge možete dostaviti najkasnije do 10. studenog 2023. godine.

  Za sve dodatne informacije slobodno nam se obratite na ivan.makovec@ampeu.hr i sandra.vidovic@ampeu.hr.

  2. Webinar “EURAXESS career development tools

  ERA Talent projekt organizira webinar posvećen predstavljanju mogućnosti “Career Development Tools-a” koje su dostupne za istraživače. Webinar će se organizirat putem Zoom platforme, 25. listopada 2023., od 13:30 do 16:30 sati. Sudjelovanje na webinaru je besplatno. Više informacija o programu i prijavi za webinar na poveznici.

  3. Projekt CATALISI: prediktivno istraživanje o mekim vještinama za mlade istraživače

  Projekt CATALISI vas poziva da izdvojite desetak minuta te ispunite anonimnu anketu. Rezultati će se koristiti samo u istraživačke svrhe i neće se dijeliti s trećim stranama. CATALISI je projekt sufinanciran od strane Europske unije usmjeren na podršku visokoškolskim ustanovama za njihovu institucionalnu transformaciju kroz usvajanje akceleracijskih usluga. To uključuje obuku i razvoj vještina, interakciju s tržištem, žive laboratorije, savjetovanje, mentorstvo i coaching, poboljšanje digitalizacije visokoškolskih ustanova i podršku pristupu otvorenoj znanosti. Projekt provodi prediktivno istraživanje o mekim vještinama koje su potrebne doktorskim studentima / istraživačima – ili općenito mladim istraživačima – da bi bili uspješni na tržištu rada. Kroz istraživanje, cilj je predvidjeti buduće potrebe za vještinama i ponuditi preporuke za razvoj vještina u korist svih mladih istraživača i sveučilišta.