Novosti

Povratak

Otvoreni natječaji za mobilnost mladih istraživača

Otvoreni natječaji za mobilnost mladih istraživača

Objavljeno 24.04.2023.

Hrvatska zaklada za znanost otvorila je tri natječaja za mobilnost mladih istraživača. Cilj ovog Programa je unaprjeđenje istraživačko-razvojnih i inovacijskih kapaciteta mladih istraživača kroz i.) pružanje potpore za kratkoročna usavršavanja asistenata na istraživačko-razvojnim institucijama u inozemstvu kako bi uspostavili suradnju i stekli nove vještine potrebne za nastavak rada na svojim doktorskim disertacijama; ii.) pružanje potpore mladim istraživačima s titulom doktora znanosti da kroz boravke na istraživačko-razvojnim institucijama u inozemstvu steknu potrebne vještine i međunarodno iskustvo za razvoj karijere; iii.) privlačenjem talentiranih stranih mladih istraživača koji su stekli titulu doktora znanosti u Hrvatsku s konačnim ciljem stvaranja baze mladih znanstvenika koji će nastaviti svoju karijeru u Hrvatskoj.

Program mobilnosti provodi se kroz tri potprograma:

1. Odlazna mobilnost asistenata (MOBDOK-2023). Natječajem će se financirati kratkoročni boravci asistenata u inozemstvu. Trajanje kratkoročne mobilnosti najmanje je 31 dan, a najviše 184 dana. Stipendija će se isplaćivati u obliku fiksnog iznosa od 85 EUR po danu. Poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava, a prijave će se vrednovati u tromjesečnim ciklusima. Prvi ciklus zatvara se 20. lipnja 2023.

2. Odlazna mobilnost viših asistenata (MOBODL-2023-08). U okviru natječaja financirat će se boravci mladih istraživača nakon stjecanja doktorata na institucijama u inozemstvu u trajanju od 1 do 2 godine. Iznos stipendije je 4.000 EUR mjesečno. Rok za prijavu je 22. kolovoza 2023.

3. Dolazna mobilnost viših asistenata (MOBDOL-2023-08). Hrvatske znanstvene organizacije mogu angažirati mladog istraživača iz inozemstva za rad na projektu na razdoblje od 1 do 2 godine. Iznos stipendije je 3.625 EUR mjesečno. Rok za prijavu je 22. kolovoza 2023.

Program mobilnosti financiran je iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za provedbu Programa mobilnosti u okviru investicije C3.2. R2-I1 „Razvoj poticajnog modela za napredovanje u karijeri istraživača te provođenje vrhunskih znanstvenih istraživanja u STEM i ICT područjima“.

Više informacija možete pronaći na poveznici  https://hrzz.hr/otvaranje-natjecaja-u-okviru-programa-mobilnosti/.

Natječajna i prijavna dokumentacija za sva tri natječaja dostupna je na web stranici https://hrzz.hr/prijava/otvoreni-natjecaji/.

Sva pitanja o raspisanim natječajima Programa mobilnosti mogu se uputiti na adresu mobilnost_NPOO@hrzz.hr. Odgovori na upite objavljivat će se na mrežnim stranicama HRZZ-a jednom tjedno.  Kod slanja upita, preporučeno je u predmetu poruke ili tekstu naznačiti na koji se potprogram isti odnosi (MOBDOK, MOBODL ili MOBDOL).