Novosti

Povratak

Najava natječaja “DOK” i “Mobilnost” Hrvatske zaklade za znanost

Najava natječaja “DOK” i “Mobilnost” Hrvatske zaklade za znanost

Objavljeno 13.12.2022.

Hrvatska zaklada za znanost najavljuje raspisivanje natječaja za dva programa „Razvoj karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti (DOK)” i “Mobilnost”.
Natječaj DOK nastavak je prijašnjeg modela financiranja izobrazbe novih doktoranada, međutim, najavljena je promjena u načinu prijavljivanja na natječaj. Naime, ovog puta potencijalne mentore i njihove projektne prijedloge predlagat će matična institucija. U prijavi će Institucija morati jasno obrazložiti opravdanje traženog broja asistenata kroz dosadašnje rezultate, trenutačne kapacitete i potrebe, planirane aktivnosti (način izobrazbe, metode rada i zadatke asistenta) te svoj potencijal za profesionalni razvoj asistenta. Novost je također što će asistenti zaposleni preko ovoga programa biti zaposleni na 5 odnosno 6 godina, ovisno zapošljavaju li se na znanstvenim institutima ili visokoškolskim ustanovama. Predviđeno je financiranje oko 180 asistenata. Kako napominju, ovaj natječaj će biti otvoren samo za projekte iz STEM područja i samo za javne institute i javna učilišta.

Natječaj Mobilnost provodit će se kroz tri programa:

1) Odlazna mobilnost asistenata

2) Odlazna mobilnost viših asistenata

3) Dolazna mobilnost viših asistenata

Cilj ovog programa je pružiti priliku mladim istraživačima da steknu nova znanja u vrhunskim istraživačko-razvojnim institucijama u inozemstvu, odnosno, boravak mladog istraživača iz inozemstva u Hrvatskoj s primarnim ciljem znanstvenog usavršavanja kroz sudjelovanje u znanstveno-istraživačkom radu na projektu koji se provodi na Organizaciji-prijavitelju. Na Natječaj će se također prijavljivati hrvatske znanstvene organizacije koje će predlagati svoje zaposlenike ili koje žele angažirati mladog istraživača iz inozemstva. U Potprogramu dolazne mobilnosti mogu sudjelovati i hrvatski državljani koji nisu imali prijavljeno prebivalište odnosno boravište u RH u prethodne dvije godine.

Više o najavi natječaja nalazi se na poveznici: https://hrzz.hr/najava-natjecaja-dok-i-mobilnost/