Novosti

Povratak

HDBMB sudjelovao na 10. Znanstvenom pikniku!

HDBMB sudjelovao na 10. Znanstvenom pikniku!

Objavljeno 01.10.2021.

Naše Društvo sudjelovalo je na 10. međunarodnom Znanstvenom pikniku koji se je održao 24. i 25. rujna 2021. u Gornjoj Stubici (u parku dvorca Oršić). Glavni cilj ove manifestacije je zainteresirati sve za znanost te osvijesti javnost i kreatore politika da se u Hrvatskoj otvori prvi interaktivni znanstveni edukativno – zabavni centar ZEZ. Upravo radi toga, Piknik se već deset godina komunicira kao – znanstveni centar bez krova.

Na Znanstvenom pikniku članovi HDBMB-a održali su radionicu iz područja molekularne biologije pod nazivom „DNA – najsmotanija molekula u banani“. Radionica je bila usmjerena na molekulu DNA, povijest njezinog otkrića, zašto je bitna, koja je njena uloga, od čega je sastavljena i kako se umnaža. Odgovor je dan i na pitanje zašto je najsmotanija molekula i kako stane u mikroskopski malu stanicu te o rasprostranjenosti u (živome) svijetu. Praktični dio radionice sastojao se od izolacije DNA iz banane i pokušaja izolacije iz igračke.

Posjetitelji su imali priliku gledati, sudjelovati ili asistirati u izvođenju pokusa te naučiti o svijetu DNA.​

Kao koordinatorice ovog događaja u ime HDBMB-a sudjelovale su članice Izvršnog odbora Ivana Vrhovac Madunić (IMI), Vedrana Filić Mileta (IRB) i Olga Gornik Kljaić (FBF) te doktorandi Matej Nemčić, Branimir Plavša, Dinko Šoić i Borna Rapčan s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu.

Radionica
Izolirana molekula DNA