Edukacija

Kvaliteta edukacije u području molekularnih znanosti o životu od iznimne je važnosti za uspješan razvoj budućih znanstvenika i stručnjaka u području. HDBMB, stoga, kroz organizaciju radionica, tečajeva i predavanja, nastoji osigurati odgovarajuće programe te time pridonijeti procesu stjecanja vještina nužnih za uspješan razvoj karijera mladih znanstvenika kao i unaprjeđenju kompetencija nastavnika koje su presudne za kvalitetno učenje i poučavanje.


EDUKACIJSKE RADIONICE

2020.

HDBMB & FEBS Education Workshop: Excellent Lab Book for Excellent Careers, virtualno, 17. – 18. prosinca 2020.
Radionica je organizirana kroz program Odbora za edukaciju FEBS-a (Education Ambassadors Programme). Radionica je nakon nekoliko odgoda, zbog epidemioloških mjera morala biti održana virtualno. Program Radionice bio je usmjeren na upoznavanje sudionika s važnošću kvalitete laboratorijskih dnevnika u različitim područjima primjerice, akademiji, industriji i izdavaštvu, dok je usavršavanje vještina potrebnih za njihovo kvalitetno vođenje provedeno kroz diskusije u malim skupinama. Koordinatori Radionice bili su Nino Sinčić i Morana Dulić, a članovi Organizacijskog odbora Jerka Dumić, Maja Katalinić, Damjan Franjević, Zrinka Kovarik, Igor Stuparević, Ferhan Sagin (Turska) i Jason Perret (Belgija). U teorijskom dijelu sudjelovalo je stotinjak polaznika, dok je u diskusijama u malim skupinama sudjelovalo tridesetak polaznika, koji su kroz provedenu anketu izrazili zadovoljstvo sadržajem te predložili ponovnu organizaciju.

2019.

HDBMB & FEBS Education Workshop: Better skills for better jobs: Education and Training for Successful Research Careers, Lovran, 25. i 28. rujna 2019.
Radionica je organizirana kroz program Odbora za edukaciju FEBS-a (Education Ambassadors Programme) kojim se financijski podupire organizacija tečajeva od strane FEBS edukacijskih ambasadora. Program Radionice je bio usmjeren na usavršavanje vještina mladih znanstvenika i nastavnika, potrebnih za uspješan razvoj njihovih karijera. Predavanja koja su održali Seamus Martin, Robert Harris, Oliver Vugrek i Jerka Dumić, bila su popraćena diskusijama u malim skupinama. Glavni organizatori Radionice, u čijem je radu sudjelovalo šezdesetak polaznika, bili su Jerka Dumić i Igor Stuparević.

2018.

FEBS Workshop on Molecular Life Science Education: Innovative Methods and Use of Technologies in Education, Zagreb, 4. – 5. travnja 2018.
Prepoznavši potrebe članova HDBMB za edukacijom o novim metodama učenja i poučavanja, Povjerenstvo za edukaciju HDBMB pozvalo je Odbor za edukaciju FEBS-a da organizira Edukacijsku radionicu. Program Radionice bio je usmjeren na inovativne metode i korištenje tehnologija u nastavnom procesu kako na diplomskoj tako i na poslijediplomskoj razini. Glavna organizatorica Radionice je bila Gül Güner Akdogan, dok je koordinatorica s hrvatske strane bila Jerka Dumić. Radionica je okupila šezdesetak sudionika s većine sveučilišta u Hrvatskoj, ali i sa znanstveno-istraživačkih instituta.

2010.

FEBS Workshop: Education in biochemistry and molecular biology, Opatija, 18. – 19. rujna 2010.
Po zatvaranju Kongresa HDBMB2010, započela je Edukacijska radionica na temu edukacije u biokemiji i molekularnoj biologiji, koju je organizirala Gül Güner Akdogan u suradnji s Karmelom Barišić. Program Radionice bio je usmjeren na izazove edukacije na doktorskoj razini, edukaciju o etici te na problem-based learning, a vodili su ga Gül Güner-Akdogan, Jason Perret, Keith Elliott i Chris Willmott. Pedesetak sudionika imalo je priliku sudjelovati i u diskusijama u malim skupinama što je značajno pridonijelo kvaliteti sadržaja Radionice.

1988.

Uz potporu i sudjelovanje predstavnika Međunarodne unije za biokemiju (International Union of Biochemistry, IUB), 1988. godine u Dubrovniku je organiziran sastanak o teorijskoj i praktičnoj nastavi biokemije na razini diplomskog studija Teaching Biochemistry at graduate level, IUB, Dubrovnik, 1988.


OSTALO

2016.

Na kongresu HDBMB2016, prof. dr. Susan S. Taylor (University of California at San Diego, San Diego, SAD), renomiranoj znanstvenici iz područja proteinskih kinaza, na prijedlog HDBMB,  dodijeljena je nagrada IUBMB Ed Wood Lecturer Award.

2011.

HDBMB je podržalo organizaciju IUBMB-ovog tečaja Student centred learning, evaluation and assessment, koji je održan u Splitu, 20. i 21. svibnja 2011. god. Glavna organizatorica s hrvatske strane bila je prof. dr. Irena Drmić Hofman, dok su inozemni predavači bili prof. dr. Manuel Joao Costa (University of Minho, Braga, Portugal), prof. dr. Mary Fleming (School of Medicine, Galway, Irska) i prof. dr. Gül Güner-Akdoğan (Dokuz Eylül University, Izmir, Turska). Na tečaju je sudjelovalo gotovo 40 sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja.