VIJESTI

FEBS3+ KONGRES - PRIJAVE I ORGANIZIRANI PRIJEVOZ
Zbog potrebe lakše organizacije kongresa FEBS3+ molimo one koji žele sudjelovati u radu kongresa, da se što prije prijave na kongres. Registraciju možete izvršiti preko web sučelja.
Ako se registrirate do 30. lipnja molimo da troškove rane registracije uplatite najkasnije do 15. srpnja.
Također, molimo da se osobe zainteresirane za organizirani prijevoz iz Zagreba što prije jave Jasmini Rokov Plavec na e-mail: rokov@chem.pmf.hr

HDBMB kongres i FEBS3+ kongres
Kongres HDBMB-a će se održati od 2. do 5. rujna 2018. u okviru kongresa FEBS3+ meeting "From Molecules to living system", kojeg organizira HDBMB u suradnji s još tri nacionalna biokemijska društva (Mađarsko biokemijsko društvo, Slovensko biokemijsko društvo, Srpsko biokemijsko društvo). Kongres će se održati na jezeru Balaton, u gradu Siófoku u Mađarskoj. S obzirom da će ovaj FEBS3+ kongres biti ujedno i naš nacionalni HDBMB2018 godišnji sastanak, pozivamo sve članove da sudjeluju u radu kongresa.
Organizacija ovog trećeg FEBS3+ kongresa je svakako prepoznata kao jedna od vodećih znanstvenih konferencija pod pokroviteljstvom FEBS-a. Tome je svakako doprinio veliki angažman HDBMB-a i njegovih članova koji su u lipnju 2012. godine u Opatiji bili domaćini prvog takvog kongresa. Sljedeći FEBS3+ meeting bio je u rujnu 2015. godine u Portorožu, a njegov domaćin je bilo Slovensko biokemijsko društvo.
Znanstveni program kongresa odražava najsuvremenija istraživanja u području molekularnih znanosti o životu, s osobitim naglaskom na biokemiju i molekularnu biologiju. Cilj kongresa je povezivanje znanstvenika iz ovih zemalja, ostvarivanje znanstvene suradnje te uspostavljanje kontakata radi što uspješnijeg zajedničkog prijavljivanja međunarodnih projekata.
Posebno ističemo mogućnost stipendiranja mlađih znanstvenika u okviru programa FEBS Junior Fellowship. Rok za prijave za stipendiju je 30. travnja 2018., rok za prijavu kratkih usmenih priopćenja je 31. svibanj 2018., a rok za prijavu posterskih priopćenja i ranu registraciju je 30. lipanj 2018. Za sudionike kongresa planiramo organizirani prijevoz iz Zagreba.

FEBS Workshop on Molecular Life Science Education, 4. i 5. travnja 2018., Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Domagojeva 2, Zagreb
FEBS je u suradnji s HDBMB uspješno organizirao Radionicu na temu edukacije koju je pohađalo 60-ak sudionika. Glavne teme Radionice bile su:
 1. Kako biti bolji mentor doktorandima?
 2. Novi pristupi i tehnologije u podučavanju molekularnih znanosti o životu
U radu Radionice sudjelovalo je osam znanstvenika s bogatim akademskim i nastavničkim iskustvom. Sadržaji koji su obrađeni na Radionici od koristi su i mlađim suradnicima (doktorandima i poslijedoktorandima), ali i iskusnim nastavnicima i znanstvenicima.

Jednodnevni simpozij „Novi trendovi u dijagnostici za rano otkrivanje onkoloških i rijetkih bolesti“, 17. travnja 2018., Institut Ruđer Bošković, Bijenička cesta 52, Zagreb
Simpozij organizira HDBMB zajedno sa Slovenskim biokemijskim društvom uz pomoć tvrtke Kemomed i Illumina s ciljem informiranja znanstvene zajednice o novim perspektivama biomolekularnih znanosti o životu koje se otvaraju zbog razvoja novih metodologija. Simpozij će sadržavati predavanja eminentnih istraživača i stručnjaka u dijagnostici i ranom otkrivanju onkoloških i rijetkih bolesti. Simpozij će nesumnjivo pružiti izvrsnu priliku za razmjenu ideja i iskustava s istraživačima i stručnjacima poput liječnika i kliničara, čije će pohađanje biti prepoznato od strane Hrvatske liječničke komore. Sudjelovanje je slobodno, ali svakako uz prijavu na info@hdbmb.hr s naznakom „Registration for Symposia 17.4.2018.“

NAJAVA
43nd FEBS Congress - Biochemistry forever, 7. - 12. lipnja 2018., Prag, Češka

NAJAVA
24th IUBMB Congress - Integrating Science for Bio-Health Innovation, 4. - 8. lipnja 2018., Seul, Južna Koreja

WILLIAM MARTIN - DOBITNIK MEDALJE SPIRIDION BRUSINA ZA 2017. Na prijedlog HDBMB-a, dobitnik medalje Hrvatskog prirodoslovnog društva Spiridion Brusina za 2017. godinu je prof. William Frank Martin, redoviti profesor i ravnatelj Instituta za Molekularnu evoluciju pri Henrich Heine Sveučilištu u Düsseldorfu. Područje znanstvenog djelovanja prof. Martina je evolucijska biologija, preciznije fiziologija evolucije. Područja u kojima je prof. Martin ostavio najveći trag na znanost su objašnjenje glavnih procesa u dvije najvažnije tranzicije u evoluciji - endosimbioze kod porijekla eukariota i geokemije kod porijekla života. Najpoznatiji i najcitiraniji radovi su mu oni o dvije važne hipoteze za razumijevanje evolucije života: Vodikova hipoteza o porijeklu mitohondrija iz 1998. godine i Porijeklo života i hidrotermalni izvori iz 2008. godine. Bibliografija prof. Martina sastoji se od više od 220 radova objavljenih u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima. Ukupan broj citata prema Google Scholar mu je 25600 uz h-indeks 80 dok mu je citiranost prema ISI 16000 uz h-index 68. Prof. William Martin čest je gost znanstvenih kongresa i simpozija u Republici Hrvatskoj te je u njegovom Institutu za Molekularnu evoluciju nekoliko studenata iz Hrvatske imalo priliku provesti istraživanja koja su rezultirala znanstvenim radovima u prestižnim svjetskim znanstvenim časopisima. Prof. Martin objavio je nedavno i dva pregledna članka u časopisu Periodicum biologorum iskazujući još jednom svoje prijateljstvo i poštovanje prema hrvatskoj znanstvenoj zajednici. Uručenje Medalje Spiridon Brusina upriličeno je u prostorima Matice hrvatske 3. studenog 2017. prilikom čega je prof. Martin održao predavanje “Symbiogenesis, gradualism, and mitochondrial energy in eukaryote evolution“.

DAN BIOKEMIJE I MOLEKULARNE BIOLOGIJE
HDBMB je kroz organizaciju manifestacije Dan biokemije i molekularne biologije omogućio maturantima, srednjoškolcima, profesorima i svim zainteresiranima da upoznaju rad našeg Društva koje je proslavilo u 2016. godini svojih prvih 40 godina! Ovom manifestacijom HDBMB je ukazao na šarolikost i zastupljenost tema iz biokemije i molekularne biologije u našoj svakodnevici te popularizirao znanosti o životu. Dan biokemije i molekularne biologije održao se 25.5.2017. u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu - u gradovima gdje djeluje HDBMB. Naši članovi u nizu predavanja predstavili su svoj znanstveni rad i interes s ciljem poticanja mlađih naraštaja da se zainteresiraju za prirodoslovlje.

40. OBLJETNICA HDBMB-a
Tijekom 2016. godine Hrvatsko društvo za biokemiju i molekularnu biologiju (HDBMB) s ponosom je proslavilo svoju Obljetnicu – 40 godina predanog i isključivo dobrovoljnog rada članova, biokemičara i molekularnih biologa, koji istražuju, podučavaju i populariziraju svoja istraživanja te svojim djelovanjem doprinose ugledu biokemije i molekularne biologije u Republici Hrvatskoj.
40. obljetnicu HDBMB-a obilježili smo raznovrsnim aktivnostima

VIJESTI
Članovi HDBMB-a izabrani u povjerenstvima i radnim skupinama FEBS-a!
Skupština FEBS-a izabrala je prof. dr. sc. Jerku Dumić za predsjednicu radne skupine FEBS-a za integracije (početak mandata: 1. siječnja 2017.), a dr. sc. Olivera Vugreka za člana Povjerenstva za stipendije FEBS-a (početak mandata: 1. siječnja 2017.). U povjerenstvima FEBS-a otprije sudjeluje i dr. sc. Zrinka Kovarik (Povjerenstvo za napredne tečajeve FEBS-a). Želimo im uspješan rad.

Konferencija XI. ISTERH 2015, naziva Recent Advances in Trace Element Research in Health and Disease, 18.-22. 10. 2015., Srebreno – uspješno smo organizirali ovu ISTERH konferencije koja tradicionalno okuplja širu međunarodnu zajednicu (najviše sudionike iz SAD-a, nordijskih zemalja, UK i Japana). Sada se održala po prvi puta u Hrvatskoj. Predavači i sudionici su bili ugledni znanstvenici različitih struka kojima su poveznica multi i interdisciplinarna istraživanja na temu uloge i mehanizma djelovanja esencijalnih elemenata u tragovima u očuvanju zdravlja i pojave bolesti u ljudi. Sažetci svih prezentacija objavljeni su u Elsevier časopisu Journal of Trace Elements in Medicine and Biology.
2015/10/23

FEBS3+Meeting 'Molecules of Life', 16.-19. rujna 2015. Portorož, Slovenija - uspješno smo organizirali s kolegama iz Slovenije, Madarske i Srbije. Posebno smo ponosni što je prof. Yosef Yarden, Weizmann Institute of Science, Izrael bio naš FEBS National Lecturer. Sljedeći FEBS 3+meeting održat će se u Madarskoj 2018.
2015/09/20