VIJESTI

KONGRES HDBMB2019
Kongres Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju HDBMB2019 "Crossroads in Life Science" održat će se od 25. do 28. rujna 2019. u Remisens Hotel Excelsior u Lovranu. Sve informacije i važne datume moći ćete pronaći uskoro na našoj internetskoj stranici. Znanstveni program širokog spektra tema popunit ćemo nizom zanimljivih predavanja vrhunskih znanstvenika. Budući da smo predvidjeli i veći broj kratkih prezentacija koje će biti odabrane na temelju pristiglih sažetaka, pozivamo vas da prijavite i prezentirate svoja znanstvena postignuća. Također, 25. i 28. rujna organiziramo i FEBS radionicu na temu edukacije na koju ćete se moći prijaviti putem naše internetske stranice.
I ovoga puta nastojali smo visinama kotizacija biti pristupačni svima; tako će kotizacija za doktorande i poslijedoktorande iznositi 1000 kn, a za znanstvenike 1500 kn. Sudjelovanje na FEBS radionici iznosit će 100 kn. Naravno, ni ovoga puta nismo uz znanstveni program zanemarili kulturni program i priliku za druženje s kolegama, stoga dođite i uživajte u Lovranu!
U ime Znanstvenog i Organizacijskog odbora pozivamo vas da nam se pridružite!

NAJAVA
44th FEBS Congress - From Molecules to living systems, 6. - 11. srpnja 2019., Krakow, Poljska

HDBMB kongres i FEBS3+ kongres
FEBS3+ meeting "From Molecules to living system" je uspješno održan od 2. do 5. rujna 2018. u gradu Siófoku u Mađarskoj. Kongres je organizirao HDBMB u suradnji s još tri nacionalna biokemijska društva (Mađarsko biokemijsko društvo, Slovensko biokemijsko društvo, Srpsko biokemijsko društvo). Ovaj FEBS3+ kongres je bio ujedno i naš nacionalni HDBMB2018 godišnji sastanak, te su u njemu sudjelovali brojni članovi HDBMB-a koji su iznimno uspješno prezentirali svoja znanstvena dostignuća. Sve o kongresu te fotografije s kongresa možete pogledati ovdje.
Organizacija ovog trećeg FEBS3+ kongresa je svakako prepoznata kao jedna od vodećih znanstvenih konferencija pod pokroviteljstvom FEBS-a. Tome je svakako doprinio veliki angažman HDBMB-a i njegovih članova koji su u lipnju 2012. godine u Opatiji bili domaćini prvog takvog kongresa. Sljedeći FEBS3+ meeting bio je u rujnu 2015. godine u Portorožu, a njegov domaćin je bilo Slovensko biokemijsko društvo.
Znanstveni program kongresa odražava najsuvremenija istraživanja u području molekularnih znanosti o životu, s osobitim naglaskom na biokemiju i molekularnu biologiju. Cilj kongresa je povezivanje znanstvenika iz ovih zemalja, ostvarivanje znanstvene suradnje te uspostavljanje kontakata radi što uspješnijeg zajedničkog prijavljivanja međunarodnih projekata.

FEBS Workshop on Molecular Life Science Education, 4. i 5. travnja 2018., Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Domagojeva 2, Zagreb
FEBS je u suradnji s HDBMB uspješno organizirao Radionicu na temu edukacije koju je pohađalo 60-ak sudionika. Glavne teme Radionice bile su:
 1. Kako biti bolji mentor doktorandima?
 2. Novi pristupi i tehnologije u podučavanju molekularnih znanosti o životu
U radu Radionice sudjelovalo je osam znanstvenika s bogatim akademskim i nastavničkim iskustvom. Sadržaji koji su obrađeni na Radionici od koristi su i mlađim suradnicima (doktorandima i poslijedoktorandima), ali i iskusnim nastavnicima i znanstvenicima.

Jednodnevni simpozij „Novi trendovi u dijagnostici za rano otkrivanje onkoloških i rijetkih bolesti“, 17. travnja 2018., Institut Ruđer Bošković, Bijenička cesta 52, Zagreb
Simpozij organizira HDBMB zajedno sa Slovenskim biokemijskim društvom uz pomoć tvrtke Kemomed i Illumina s ciljem informiranja znanstvene zajednice o novim perspektivama biomolekularnih znanosti o životu koje se otvaraju zbog razvoja novih metodologija. Simpozij će sadržavati predavanja eminentnih istraživača i stručnjaka u dijagnostici i ranom otkrivanju onkoloških i rijetkih bolesti. Simpozij će nesumnjivo pružiti izvrsnu priliku za razmjenu ideja i iskustava s istraživačima i stručnjacima poput liječnika i kliničara, čije će pohađanje biti prepoznato od strane Hrvatske liječničke komore. Sudjelovanje je slobodno, ali svakako uz prijavu na info@hdbmb.hr s naznakom „Registration for Symposia 17.4.2018.“

WILLIAM MARTIN - DOBITNIK MEDALJE SPIRIDION BRUSINA ZA 2017. Na prijedlog HDBMB-a, dobitnik medalje Hrvatskog prirodoslovnog društva Spiridion Brusina za 2017. godinu je prof. William Frank Martin, redoviti profesor i ravnatelj Instituta za Molekularnu evoluciju pri Henrich Heine Sveučilištu u Düsseldorfu. Područje znanstvenog djelovanja prof. Martina je evolucijska biologija, preciznije fiziologija evolucije. Područja u kojima je prof. Martin ostavio najveći trag na znanost su objašnjenje glavnih procesa u dvije najvažnije tranzicije u evoluciji - endosimbioze kod porijekla eukariota i geokemije kod porijekla života. Najpoznatiji i najcitiraniji radovi su mu oni o dvije važne hipoteze za razumijevanje evolucije života: Vodikova hipoteza o porijeklu mitohondrija iz 1998. godine i Porijeklo života i hidrotermalni izvori iz 2008. godine. Bibliografija prof. Martina sastoji se od više od 220 radova objavljenih u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima. Ukupan broj citata prema Google Scholar mu je 25600 uz h-indeks 80 dok mu je citiranost prema ISI 16000 uz h-index 68. Prof. William Martin čest je gost znanstvenih kongresa i simpozija u Republici Hrvatskoj te je u njegovom Institutu za Molekularnu evoluciju nekoliko studenata iz Hrvatske imalo priliku provesti istraživanja koja su rezultirala znanstvenim radovima u prestižnim svjetskim znanstvenim časopisima. Prof. Martin objavio je nedavno i dva pregledna članka u časopisu Periodicum biologorum iskazujući još jednom svoje prijateljstvo i poštovanje prema hrvatskoj znanstvenoj zajednici. Uručenje Medalje Spiridon Brusina upriličeno je u prostorima Matice hrvatske 3. studenog 2017. prilikom čega je prof. Martin održao predavanje “Symbiogenesis, gradualism, and mitochondrial energy in eukaryote evolution“.

DAN BIOKEMIJE I MOLEKULARNE BIOLOGIJE
HDBMB je kroz organizaciju manifestacije Dan biokemije i molekularne biologije omogućio maturantima, srednjoškolcima, profesorima i svim zainteresiranima da upoznaju rad našeg Društva koje je proslavilo u 2016. godini svojih prvih 40 godina! Ovom manifestacijom HDBMB je ukazao na šarolikost i zastupljenost tema iz biokemije i molekularne biologije u našoj svakodnevici te popularizirao znanosti o životu. Dan biokemije i molekularne biologije održao se 25.5.2017. u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu - u gradovima gdje djeluje HDBMB. Naši članovi u nizu predavanja predstavili su svoj znanstveni rad i interes s ciljem poticanja mlađih naraštaja da se zainteresiraju za prirodoslovlje.

40. OBLJETNICA HDBMB-a
Tijekom 2016. godine Hrvatsko društvo za biokemiju i molekularnu biologiju (HDBMB) s ponosom je proslavilo svoju Obljetnicu – 40 godina predanog i isključivo dobrovoljnog rada članova, biokemičara i molekularnih biologa, koji istražuju, podučavaju i populariziraju svoja istraživanja te svojim djelovanjem doprinose ugledu biokemije i molekularne biologije u Republici Hrvatskoj.
40. obljetnicu HDBMB-a obilježili smo raznovrsnim aktivnostima

VIJESTI
Članovi HDBMB-a izabrani u povjerenstvima i radnim skupinama FEBS-a!
Skupština FEBS-a izabrala je prof. dr. sc. Jerku Dumić za predsjednicu radne skupine FEBS-a za integracije (početak mandata: 1. siječnja 2017.), a dr. sc. Olivera Vugreka za člana Povjerenstva za stipendije FEBS-a (početak mandata: 1. siječnja 2017.). U povjerenstvima FEBS-a otprije sudjeluje i dr. sc. Zrinka Kovarik (Povjerenstvo za napredne tečajeve FEBS-a). Želimo im uspješan rad.

Konferencija XI. ISTERH 2015, naziva Recent Advances in Trace Element Research in Health and Disease, 18.-22. 10. 2015., Srebreno – uspješno smo organizirali ovu ISTERH konferencije koja tradicionalno okuplja širu međunarodnu zajednicu (najviše sudionike iz SAD-a, nordijskih zemalja, UK i Japana). Sada se održala po prvi puta u Hrvatskoj. Predavači i sudionici su bili ugledni znanstvenici različitih struka kojima su poveznica multi i interdisciplinarna istraživanja na temu uloge i mehanizma djelovanja esencijalnih elemenata u tragovima u očuvanju zdravlja i pojave bolesti u ljudi. Sažetci svih prezentacija objavljeni su u Elsevier časopisu Journal of Trace Elements in Medicine and Biology.
2015/10/23

FEBS3+Meeting 'Molecules of Life', 16.-19. rujna 2015. Portorož, Slovenija - uspješno smo organizirali s kolegama iz Slovenije, Madarske i Srbije. Posebno smo ponosni što je prof. Yosef Yarden, Weizmann Institute of Science, Izrael bio naš FEBS National Lecturer. Sljedeći FEBS 3+meeting održat će se u Madarskoj 2018.
2015/09/20