VIJESTI

DAN BIOKEMIJE I MOLEKULARNE BIOLOGIJE
HDBMB poziva maturante, srednjoškolce, profesore i sve zainteresirane da upoznaju rad našeg Društva koje je proslavilo u 2016. godini svojih prvih 40 godina! Ovom manifestacijom HDBMB želi ukazati na šarolikost i zastupljenost tema iz biokemije i molekularne biologije u našoj svakodnevici te popularizirati znanosti o životu. Dan biokemije i molekularne biologije održat će se 25.5.2017. u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu - u gradovima gdje djeluje HDBMB. Naši članovi u nizu predavanja predstavit će svoj znanstveni rad i interes s ciljem poticanja mlađih naraštaja da se zainteresiraju za prirodoslovlje.
Izdvajamo predavanje "Mali zeleni za spas atmosfere" koje će održati dr.sc. Hrvoje Fulgosi, Institut Ruđer Bošković te predavanje "Evolucija: putovanje kroz vrijeme i prostor" koje će održati dr.sc. Damjan Franjević, Prirodoslovno-matematički fakultet u dvorani Matice hrvatske, u ulici Matice hrvatske 2, Zagreb dana 25.5.2017. s početkom u 14h.

PERIODICUM BIOLOGORUM i 40. OBLJETNICA HDBMB-a
Povodom 40. obljetnice HDBMB-a tiskan je Periodicum biologorum s radovima renomiranih znanstvenika i prijatelja HDBMB-a, koji su se rado odazvali na poziv dr. sc. Zrinka Kovarik, predsjednice HDBMB-a, koja je uredila ovaj broj. Pogledajte i pročitajte revijalne radove prof. Hermone Soreq (Jeruzalem, Izrael), prof. Susan Taylor (La Jolla, SAD), prof. Janka Kosa (Ljubljana, Slovenija), prof. Williama Martina (Duseldorf, Njemačka) te naših renomiranih znanstvenika dr. Sanje Sever (Boston, SAD), prof. Ivana Matića (Pariz, Francuska), prof. Ivana Mijakovića (Göteburg, Švedska), prof. Zorana Radića (La Jolla, SAD) te dr. Duške Vujaklija (IRB, Zagreb). Osim što su se na taj način pridružili obilježavanju 40. obljetnice HDBMB-a, iskazali su i čvrstu podršku daljnjem radu HDBMB-a.

40. OBLJETNICA HDBMB-a
Tijekom 2016. godine Hrvatsko društvo za biokemiju i molekularnu biologiju (HDBMB) s ponosom je proslavilo svoju Obljetnicu – 40 godina predanog i isključivo dobrovoljnog rada članova, biokemičara i molekularnih biologa, koji istražuju, podučavaju i populariziraju svoja istraživanja te svojim djelovanjem doprinose ugledu biokemije i molekularne biologije u Republici Hrvatskoj.
40. obljetnicu HDBMB-a obilježili smo raznovrsnim aktivnostima

Na prijedlog HDBMB-a, ovogodišnji dobitnik Medalje Spiridion Brusina 2016 je prof. Zoran Radić sa Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, Sveučilište u San Diegu, SAD. Prof. Radić je aktivni član HDBMB-a, predavač na Sveučilišnom doktorskom studiju Kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te dugogodišnji partner istraživačke grupe sa Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb. Tijekom svoje uspješne znanstvene karijere, koju je započeo kao diplomand dr. Else Reiner, bavi se istraživanjem enzimske kinetike posebice interakcijama kolinesteraza s raznim ligandima. Gotovo cijelo vrijeme, otkada radi u San Diegu, surađuje s hrvatskim znanstvenicima i tako ostavlja trajan trag u njihovim karijerama. Svojom stručnošću i ugledom u znanstvenom svijetu potpomaže razvoj hrvatske biokemije i molekulskih bioznanosti i aktivno je promovira. Uručenje Medalje upriličeno je na Svečanom obilježavanju 40. obljetnice HDBMB-a, 28. listopada 2016. godine u Zagrebu. Tada je prof. Radić održao inspirativno predavanje naslova Alosterija u kolinesteraza: 50 godina jedne dobre pretpostavke i 25 godina od njene prve potvrde. Posebnost ovog predavanja bila je trodimenzionalna projekcija kristalnih struktura kolinestaraza i njihovih interakcija s ligandima.

Prof. Zoran Radić je prvi Zadranin kojemu je dodijeljena Medalja Spiridion Brusina.
2016/10/28

Kongres HDBMB2016 – on the Occasion of the 40th Anniversary , 1. - 4. lipnja 2016., Split – uspješno smo organizirali kongres na kojem smo obilježili 40. obljetnicu osnutka HDBMB-a. Prisjetili smo se povijesti, osnivača, počasnih i zaslužnih članova Društva. Uživali smo u izvrsnim predavanjima domaćih i inozemnih znanstvenika. Posebno ističemo predavanje prof. dr. sc. Susan Taylor (IUBMB Ed Wood Lecture) i dr. sc. Ivana Matića (FEBS National Lecture). Zbog posebnih zasluga prof. dr. sc. Israel Pecht, glavni tajnik FEBS-a, proglašen je počasnim članom HDBMB-a. Planira se izdavanje specijalnog broja časopisa Periodicum biologorum sa znanstvenim radovima prezentiranim na Kongresu.
2016/07/03

VIJESTI
Članovi HDBMB-a izabrani u povjerenstvima i radnim skupinama FEBS-a!
Skupština FEBS-a izabrala je prof. dr. sc. Jerku Dumić za predsjednicu radne skupine FEBS-a za integracije (početak mandata: 1. siječnja 2017.), a dr. sc. Olivera Vugreka za člana Povjerenstva za stipendije FEBS-a (početak mandata: 1. siječnja 2017.). U povjerenstvima FEBS-a otprije sudjeluje i dr. sc. Zrinka Kovarik (Povjerenstvo za napredne tečajeve FEBS-a). Želimo im uspješan rad.
2015/09/05

NAJAVA
42nd FEBS Congress - From Molecules to Cells and Back, 10. - 14. rujna 2017., Jerusalem, Izrael
2015/07/03

Konferencija XI. ISTERH 2015, naziva Recent Advances in Trace Element Research in Health and Disease, 18.-22. 10. 2015., Srebreno – uspješno smo organizirali ovu ISTERH konferencije koja tradicionalno okuplja širu međunarodnu zajednicu (najviše sudionike iz SAD-a, nordijskih zemalja, UK i Japana). Sada se održala po prvi puta u Hrvatskoj. Predavači i sudionici su bili ugledni znanstvenici različitih struka kojima su poveznica multi i interdisciplinarna istraživanja na temu uloge i mehanizma djelovanja esencijalnih elemenata u tragovima u očuvanju zdravlja i pojave bolesti u ljudi. Sažetci svih prezentacija objavljeni su u Elsevier časopisu Journal of Trace Elements in Medicine and Biology.
2015/10/23

FEBS3+Meeting 'Molecules of Life', 16.-19. rujna 2015. Portorož, Slovenija - uspješno smo organizirali s kolegama iz Slovenije, Madarske i Srbije. Posebno smo ponosni što je prof. Yosef Yarden, Weizmann Institute of Science, Izrael bio naš FEBS National Lecturer. Sljedeći FEBS 3+meeting održat će se u Madarskoj 2018.
2015/09/20